Sposób przygotowania

Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki. Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry. Smażyć pączki po obu stronach. Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie, posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tahitha

    Super pączusie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    babcine najlepsze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !