Sposób przygotowania

masło zmiksować z cukrem, cukrem pudrem, mielonymi migdałami i jajkiem hakami miksera. następnie dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto które schładzać w zamrażalniku 60 minut. ciasto rozwałkować i wylepić nim najlepiej tortownicę (wówczas spokojnie nam się zmieści krem z formy do tarty może się wylać)piec ok 25 minut w temp. 150 stopni. przygotować krem: 1 pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę a następnie wycisnąć z niej sok z pozostałych też. jajka wbić do rondelka i je rozbełtać dodać cukier, sok, skórkę i masło. całość podgrzewać aż składniki się połączą. trzeba uważać, aby jaka się nie ścięły. podgrzewać, aż krem nieco zgęstnieje. ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie krem. piec 20 minut w temp. 180 stopni. następnie z 3 białek przygotować bezę. ubić na sztywno pianę na końcu dodając dowolną ilość cukru pudru. powstałą masę wyłożyć na kremie i posypać płatkami migdałowymi. ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata22

    bardzo fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    fantastyczne ciacho
  • 0
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Bardzo ciekawy pomysł.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !