Sposób przygotowania

PONCZ DO NASĄCZENIA CIASTA:
1/4 szklanki wody
sok z połówki pomarańczy
1 łyżka cukru
1/4 szklanki malibu
MASA KRÓWKOWA:
1 puszka gotowej masy kajmakowej
POSYPKA:
7 sztuk pierniczków

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto biszkoptowe, pieczemy w temp 160 stopni ok 40 minut.

Ciasto orzechowe: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielone orzechy i mąkę wymieszanaz proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp 160 stopni ok 35 minut.

Masa grysikowa: Ugotować kasze z mlekiem, miodem, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem, dodać sok z połowy pomarańczy, oraz ugotowaną masę z kaszy manny. dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Poncz: Zagotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać sok z pomarańczy i malibu (może być inny alkohol)

Biszkopt podzielić na pół, nasączyć ponczem, na pierwszą warstwę biszkoptu ułożyć 3/4 masy grysikowej, przykryć ciastem orzechowym, następnie posmarować masą kajmakową, ułozyć drugą połowe biszkoptu, posmarować resztką masy grysikowei posypać startymi na trce pierniczakmi. Odstawić do lodówki.
Smacznego!!!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    Smacznie się prezentuje:)
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    To są moje smaki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    Zjadłabym takie ciasto bardzo chętnie :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    wieki całe nie robiłam masy grysikowej!
  • 1
    original
    Opublikowano

    madi356

    uwielbiam takie ciasta z masą:)
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    Fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bardzo mocno apetyczne !
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    apetyczne :) Lubię grysikowe masy :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !