Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z karmelem i orzechami
w rondelku. Na sam koniec do gotującej masy dodać roztrzepane jajka. Ponownie zagotować, cały czas mieszając.
Do misy wsypać przesianą mąkę krupczatkę i dodać gorącą masę z rondelka. W miarę możliwości składniki połączyć mikserem, a następnie przełożyć całość na stolnicę i wyrobić ręką na gładką masę. Uformować kulę, przykryć ręcznikiem i odstawić na około 40 minut.
Ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkować cieniutko i piec około 5 minut w temperaturze 180ºC. Pozostawić do ostygnięcia.
Mleko skondensowane słodzone gotować trzy godziny na wolnym ogniu - puszki muszą. być cały czas zanurzone w wodzie). Ostudzić.
Pozostałe masło utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony karmel oraz brandy. Składniki połączyć tak, aby powstał jednolity krem.
Przygotowanym kremem przełożyć ostudzone kawałki ciasta. Po wierzchu również posmarować kremem i grubo posypać zmielonymi orzechami.