Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy tyle mąki, by powstał rozczyn gęstości śmietany. Żółtka z cukrem ubijamy na parze. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy ubite żółtka, resztę mąki, sól i dobrze wyrabiamy. Pod koniec wlewamy roztopiony tłuszcz i jeszcze trochę wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą należy rozwałkować na grubość 1 cm. Na wysmarowanej tłuszczem blasze rozłożyć warstwę ciasta, ułożyć na niej połowę bakalii i owoców,przykryć następną warstwą ciasta, ułożyć resztę bakalii i przykryć ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy ok. 40min. w temp. 170 stopni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    magical66

    lubie buleczki drozdzowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !