Sposób przygotowania

Do mąki dodać gorący rozpuszczony miód. Wymieszać, dodać cukier, sodę, przyprawę do piernika, i na końcu jedno jajko i masło. Wyrabiac ciasta dolewając stopniowo ciepłe mleko- dodac tyle mleka ile trzeba, można nie dodać całości. Ciasto ma być na tyle trade i elastyczne, zeby dało się rozwałkować.
Ciasto rozwałowywać partiami, podsypując mąką, na cienki placek i za pomocą foremek wycinak gwiazki. Gwiazki ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowac roztrzepanym jajkiem i piec w 180 stopniach przez ok 15 minut.
Pierniczki wyjdą bardzo twarde. Należy je włożyć do pojemnika, np pudełka blaszanego i powinny tak sobie leżeć ok 3 tygodni aż zmiękną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !