Sposób przygotowania

NADZIENIE
2-3 słoiki wiśni w kompocie (bez pestek)
KREM
½ l śmietany kremówki
400 g gęstej kwaśnej śmietany
2 śmietan-fixy
100g cukru pudru
1 cukier waniliowy
Polewa czekoladowa do dekoracji

Kwaśną śmietanę do kremu wykładamy na sitko wyłożone gazą aby serwatka odciekła (można to zrobić dzień wcześniej)

Wiśnie dobrze odsączyć z soku.

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i sodą, dodać schłodzoną margarynę i posiekać nożem. Na koniec dodać jajko i śmietanę; wyrobić szybko jednolite ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Następnie ciasto zważyć i dokładnie podzielić na 12 części. Każdą część ciasta rozwałkować w prostokąt o długości ok. 25 cm i szerokości ok. 10 cm. Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami folii w razie potrzeby podsypując mąką. Na dłuższym brzegu układać odsączone wiśnie jedna przy drugiej, uformować rurkę. Końce rurek dobrze zawinąć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jednej blaszce kładziemy 6 rurek. Postępujemy tak do wyczerpania ciasta. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Krem
Odsączoną śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Delikatnie łączymy obie śmietany.

Składamy ciasto: na sam dół kładziemy 3 rurki blisko siebie i smarujemy kremem, na krem dajemy następne 2 rurki i znowu krem, na samą górę kładziemy 1 rurkę. Otrzymujemy 2 takie górki (piramidki). Wierzch piramidek smarujemy też kremem i ozdabiamy polewą czekoladową. Całość odstawimy na kilka godzin. PYCHA a jaki widok:)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !