Sposób przygotowania

jaja ubić z cukrem dodać do rozwierconej margaryny, dodawać po trochu zapażonej kawy (w niewielkie ilości wrzątku), dodać spirytus.


lukier pomadkowy kawowy:
30 dkg cukru
30 dkg cukru
⅛ l wody
wanilia
½ łyżki octu (6%)
napar z kawy pozostałej z przyrządzanej masy


Tortownicę wyłożyć biszkopcikami, przycisnąć je, jeśli zachodzi potrzeba, nakładać na przemian warstwę masy kawowej i biszkopcików, tak aby na wierzch była warstwa biszkopcików ułożona spodami do góry. Przycisnąć tort krążkiem, lekko obciążyć, wynieść do zimnego pomieszczenia. Przygotować lukier – z cukru, wody i octu ugotować syrop „do piórka”. Trochę go schłodzić. Ciepły lukier wlać do miski i ucierać tak długo, aż zbieleje.
Starannie zsuwać nożem osadzający się na brzegach miski lukier, rozetrzeć silnym naparem kawy, przyprawić wanilią, dobrze rozetrzeć. Tort polukrować dwukrotnie.

Boki obsypać zmiażdżonymi i zrumienionymi biszkopcikami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !