Sposób przygotowania

5 polędwiczek z filetów z kurczaka opłukałam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Skropiłam je sosem sojowym jasnym, sosem chili. Dodałam 1 łyżeczkę płynnego miodu, 2 łyżki oleju i ok. 1/2 łyżeczki drobno startego świeżego korzenia imbiru - wymieszałam dokładnie i odłożyłam na 2 godzinki do lodówki. Po tym czasie wrzuciłam na mocno rozgrzaną patelnię i zrumieniłam ze wszystkich stron - nie wlewałam oleju bo był już w marynacie! Gdy kurczak był obsmażony zdjęłam go na talerzyk a na patelnię wlałam sok z połowy dużej cytryny + 2 łyżki wody i zdeglasowałam patelnię - doprawiłam jeszcze sos odrobiną miodu bo wydawał mi się za kwaśny, ale nie jest to konieczne. Na talerzach ułożyłam opłukane i osuszone listki sałaty, na nie wyłożyłam usmażonego kurczaka, na to wiórki cukinii (razem ze skórką) zestrugane specjalną obieraczką - całość skropiłam sosem z patelni i posypałam listkami koperku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !