Sposób przygotowania

1. Zaczynamy od marynaty do mięsa:
-W miskę wlewamy 150ml oleju i dodajemy ok. 5 łyżeczek przyprawy Grill Klasyczny , 5 łyżeczek Ziół Prowansalskich , szczyptę soli, szczyptę pieprzu, przeciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Mięso:
Kroimy w 1,5cm kostkę i przekładamy do maynaty i dobrze ze sobą mieszamy tak aby mięso dobrze nam się za marynowało. Odstawiamy zakryte do lodówki.
3. Ananas w puszce:
- Kroimy plastry w 1,5cm kwadraty.
4. Papryka Czerwona:
- Oczyszczamy i kroimy w kwadratowe 1,5 cm plastry.
5. Cebula biała:
- Obieramy i kroimy w 0,5cm plastry
6. Pieczarki:
Myjemy,obieramy i mniejsze kroimy na pół a większe na 4.
7.Przygotowujemy sos czosnkowy:
-Jogurt przelewamy w miskę dodajemy do niego 4 obrane i drobniutko posiekane ząbki czosnku lub przeprasowane przez praskę, dodjemy do tego 2 łyżeczki Ziół prowansalskich , ok. 2-3 łyżeczki cukru, pól łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
Dokładnie mieszamy i wedle gustu przyprawiamy tym czego akurat nam brakuje. Zakrywamy i odstawiamy do lodówki aby się przegryzło.
8. Robimy Szaszłyki:
-Nabijamy je zaczynając zawsze mięsem i kończac zawsze mięsem. W kolejności takiej: Mięso,ananas,pieczarka,papryka,cebula,mieso i tak segmentami ścisło powinnywjść ok3-4 w zależnosci od długości wykłaczek.
9. Grillowane:
-Gotowe szaszłyki grillujemy oraz z co jakiś czas smarujemy pozostłością marynaty do której możemy dodac troche piwa dla aromatu tak by mięso nie wyschło za bardzo podczas grillowania.
10. Gotowe:
Gotowe szaszłyki układamy na talerzu i polewamy sosem czosnkowym i pokojoną bgietka.
11. SmaczneGO! ;)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Marcin37

    nono musi być pyszne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !