Sposób przygotowania

Ogólnie bardzo lubię ,, chińszczyznę „ .Ta akurat na pewno nie wiele ma wspólnego z oryginalnymi przepisami. To taka domowa spolszczona wersja .
Zrobić pastę przyprawową z 1 łyżki oleju, sosu sojowego, ,,Seafood sauce „ , curry, pieprzu, papryki . Natrzeć nią mięso i zostawić na 15 minut . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju . Mięso obetrzeć z przypraw ( zostawiając je w misce ) i obsmażyć na rumiano. Podlać wodą , przykryć i dusić na małym gazie do miękkości . Nastawić na gazie ryż w osolonej wodzie by się gotował . W czasie kiedy mięso się dusi w woku rozgrzać pozostały olej i na gorący wrzucić warzywa i kiełki ( jeśli jest to mrożonka to zamrożone ) . Mieszając smażyć 5 minut. W tym czasie warzywa rozmrożą się i lekko podsmażą .Dodać pozostałą w misce pastę przyprawową i chwile dusić doprawiając do smaku w miarę potrzeby ( przyprawą do dań chińskich ). Gdy kurczak zaczyna być miękki uchylić pokrywkę tak by płyn z patelni odparował .

Odcedzić ryż . Podawać kurczaka z ryżem i warzywami .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !