Sposób przygotowania

Kartoflanka to zupa bardzo zmienna - jest jej tyle odmian ile osób gotujących. Ja proponuję dzisiaj wersję z pachnącymi ziołami.

Ziemniaki oczyścić, umyć, można zostawić w całości albo przekroić na połówki, zalać ok.trzema szklankami wody i ugotować do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokroić w paseczki, cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, podsmażyć pokrojony w paski boczek, kiedy troszkę się zrumieni dodać cebulę i pokrojone warzywa, lekko zrumienić, posypać lubczykiem i mąką, dokładnie wymieszać, zalać 1 szklanką wody i zagotować, przelać całość do ziemniaków, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać macierzankę oraz pietruszkę.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    widze ze używasz składników o których ja nigdy nie słyszałam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    vikunia

    Macierzanka to kojarzy mi sie z wiankami, i z pachnącą kąpielą. Teraz bedę traktować ją kulinarnie :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    macierzanka to odmiana tymianku i jak najbardziej nadaj się także do aromatycznych kąpieli, ale polecam poeksperymentować z nią w kuchni :-)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !