Sposób przygotowania

Carbonara po polsku. Czemu \"po polsku\"? Ponieważ tradycyjne składniki carbonary (parmezan, pancetta) zastąpiłam tym, co najłatwiej dostać w osiedlowych sklepikach (polędwica sopocka, żółty ser). Do dzieła.

Na gorącą oliwę z oliwek wrzuciłam pokrojone w paseczki 4 plasterki polędwicy sopockiej. Smażyłam, aż się delikatnie przyrumieniła. Wtedy dodałam pół posiekanej cebuli i 2 posiekane ząbki czosnku. W międzyczasie w kubeczku rozrobiłam śmietanę kremówkę (ok 1/5 kubka), 1 żółtko, starty żółty ser i odrobinę soli. Należy ostrożnie dozować sól, ponieważ wędlina, która w tym czasie się smaży na patelni, jest już wystarczająco słona. Kiedy czosnek był \"tuż przed zezłoceniem\" dodałam na patelnię trochę natki pietruszki i wrzuciłam odcedzony, gorący makaron. Wyłączyłam gaz pod patelnią, wlałam biały sos i energicznie wymieszałam składniki. Gotowe.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    strzelec02

    fajny przepis
  • 4
    original
    Opublikowano

    berys18

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    muszę przyznać że super przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    ciekawy przepis !
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    super, ja daję boczek zamiast polędwicy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !