Sposób przygotowania

w związku z tym, że składniki nie zmieściły się w rubryczkach wpisałam je tutaj..

c.d składników:
sok z cytryny z 1 szt
rodzynki 1 garść
kandyzowana skórka z pomarańczy

polewa

margaryna 125 g
cukier 5 łyżek
kakao 4 - 5 czubatych łyżek
aromat migdałowy 2-3 krople
sok z cytryny 1/2 łyżeczki


Ze składników na ciasto, zapisanych w poz. 1 - 7 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki.

Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów .

Masa makowa:
Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy.

Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min.
Ostudzić.

Z białek ubić pianę.

Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat.

Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty.

Masa serowa:
Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Rozłożyć na masie makowej.

Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut.

Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Ostudzony seromakowiec możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu.

Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami.

Dziś dodatkowo rozłożyłam ubitą pianę z pozostałych z pieczenia innych ciast sztywno ubitą pianę czyli ciasto upiekłam pod bezową pierzynką

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Moja ciocia robiła takie pyszne seromakowce.Pycha! I wspomnienia wróciły.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha:)))
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mariolka1

    brzmi smacznie
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    pyszne ciacho
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    lubię wszystko co pod pierzynką

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !