Sposób przygotowania

Cytryny bardzo dokładnie wyszorować, sparzyć w gorącej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie otrzeć je ze skórki, wycisnąć sok. Żelatynę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić, aby napęczniała. W misce utrzeć na puch żółtka z połową cukru oraz cukrem waniliowym. Następnie wlać wino, śmietanę, dodać skórkę z cytryny oraz miąższ z laski wanilii. Masę ubijać na parze około 25 minut. Dodać żelatynę i ubijać jeszcze 5 minut, aż żelatyna się rozpuści. Mus przelać do większego naczynia, przestudzić. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, delikatnie połączyć z musem, odstawić do lodówki na 10-15 minut, co jakiś czas zamieszać. Lekko tężejący mus rozlać do pucharków. Odstawić na następne 20 minut do lodówki. gotowe!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !