Sposób przygotowania

Cienko obieramy sparzoną pomarańczę. Skórkę kroimy w wąskie paseczki. Do 3/4 szklanki wody wsypujemy 3/4 szklanki cukru, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Wtedy zagotowujemy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 2 minuty. Dodajemy paseczki skórki i gotujemy jakieś 15 minut na małym ogniu. Resztę cukru wsypujemy do innego rondelka, dodajemy ugotowaną i osączoną skórkę pomarańczową. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Krem czekoladowy: rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Zagotowujemy mleko ze śmietaną, likierem, wanilią i startą skórką pomarańczową. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i miesza,my aż się rozpuści. Źółtka ubijamy z cukrem. Ostrożnie, cały czas ubijając, dodajemy je do gorącej czekolady. Przekładamy krem do żaroodpornych porcelanowych foremek, ustawiamy na blasze i wlewamy tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy około 40 minut. Gotowy krem studzimy, a potem przykryj folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem przyozdabiamy kleksem z bitej śmietany i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !