Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć na drobniutko.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Mąkę z tłuszczem posiekać nożem, dodać resztę składników.
Zlepić ciasto dłońmi, podzielić na 3 części.
Włożyć do lodówki na ok. 30 - 40 minut.
W tym czasie przygotować masę makową:
Mak sparzyć,ostudzić, dwukrotnie zemleć.
(Jeśli ktoś lubi ciasto upieczone z kupnej, gotowej masy makowej, to z powodzeniem może ją użyć do tego placka dodając do niej 1 starte na jarzynówce jabłko i 1 łyżkę miodu lub dżemu, oraz kilka kropli aromatu do makowca, lub migdałowego).
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mak,skórkę pomarańczową ,rodzynki oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny.
Na końcu dać ubitą pianę z białek.
Delikatnie wymieszać.
Przygotować typową prostokątną formę na ciasto,posmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem.
Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto \"porozrzucać\" truskawki ( mrożone lub świeże, oraz truskawki z alkoholem, wyłożyć połowę maku,na to drugą część ciasta.
Czynność powtórzyć: truskawki,mak i na wierzch ciasto.
Z pozostałych skrawków ciasta powycinałam różne formy ciasteczek: choinki, gołąbki, gwiazdki, dzwonki i serduszka, zmoczyłam je wodą i poprzyklejałam na wierzchu ciasta.
Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.
Piec ok.1 godz.( dziś upiekło mi się ciasto w przeciągu 45 minut) w piekarniku w temp.160 stopni C (na termoobiegu).
Po wystudzeniu polukrować.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    na pewno jest pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Zjeść to bym zjadła ale piec to nie lubię - porwę kawałek i już
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    nie lubię jak makowiec jest wilgotny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !