Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiej do miski. dodaj cukier, cukier waniliowy, masło, całe jajko, żółtko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieć kruche ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Formę do tarty lub tortownicy wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż schłodzonym ciastem, tworząc wysoki brzeg. Nakłuj widelcem. wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Podpiekaj około 10 minut.
Gruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz ze skórki.
Przekrój wzdłuż na pół i wykrój gniazda nasienne. Podziel na mniejsze kawałki.
Zapieczony spód ciasta wyjmij z piekarnika i posmaruj konfiturą. Wyłóż pokrojonymi gruszkami. Śmietanę ubij z jajkami i cukrem. sosem polej ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto wyjmij, przestudź i podziel na porcje.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Tarty są pyszne, Twoja @Izabelo zapowiada się bardzo apetycznie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !