Sposób przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić żółtka, wlać śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto na jednolita masę. Ciasto odstawić na 1 godzinę. Następnie cienko rozwałkować, pokrajać na paski długości ok. 10 cm i szerokości 4 cm. Każdy pasek przeciąć pośrodku wzdłuż na długości 4-5cm i przewinąć. W rondlu rozgrzać smalec i smażyć po kilka faworków na jasnozłoty kolor. Usmażone wykładać na półmisek wyłożony papierem w celu odsączenia z tłuszczu. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina6

    przypomniałam sobie faworki mojej babci:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    nie długo będziemy piec
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    jak babcine to na pewno smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !