Sposób przygotowania

Z 15 dag mąki, drożdży rozpuszczonych w łyżce mleka, 1/2 szklanki wody wyrabiamy małą kulkę. Wsypujemy resztę mąki, sól, cukier, jaja.Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. W trakcie wyrabiania można dodawać trochę zimnej wody, aby było dostatecznie miękkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy stopniowo roztopione masło i dalej wyrabiamy, aż odchodzi od ręki. pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy tłuszczem formę, wypełniamy do połowy wysokości ciastem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku 200 stopni C. W celu przygotowania syropu zagotujemy wodę z cukrem, a gdy ostygnie dodajemy rum. Po wyjęciu ciasta z piekarnika nasączamy je syropem i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie pokrywamy marmoladą. Aby podać ciasto zapalone, oblewamy je zagotowanym rumem lub ciepłym spirytusem, dekorujemy owocami w cukrze i zapalone wnosimy na stół.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    a mnie pali pragnienie
  • 2
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo kreatywne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !