Sposób przygotowania

Pietruszkę, seler, marchewkę i pora umyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w kostkę.
Boczek pokrój w słupki. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzuć pokrojony boczek i zrumień go, często mieszając. Następnie dodaj pokrojone w kosteczkę warzywa. Smaż je z boczkiem kilka minut, cały czas mieszając. Warzywa z boczkiem zalej bulionem, zagotuj. Dodaj listki laurowe, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 30 minut.
Serca umyj, osusz, oczyść z błonek, pokrój w plastry, oprósz solą, pieprzem, mąką, obsmaż na oliwie z obu stron. Połowę warzyw przełóż do sporego naczynia żaroodpornego. Usmażone serca ułóż na warzywach, przykryj pozostałymi warzywami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 60 minut.
Potrawa jest bardzo smaczna również odgrzana następnego dnia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !