Sposób przygotowania

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru pudru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, proszek do pieczenia, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub jakaś bardzo szeroka forma)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 18 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. W międzyczasie przygotowuje krem truskawkowy. Truskawki miksuje z cukrem pudrem- do miski z tą masą dodaje serek mascarpone i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Odstawiam krem, aby lekko stężał(najlepiej wstawić do lodówki). Gdy rolada ostygnie delikatnie ją rozwijam i smaruje kremem truskawkowym( krem będzie płyny ,ale da się zawinąc roladę- po umieszczeniu w lodówce będzie miał odpowiednio konsystencje). Po zużyciu kremu ponownie zwijam roladę, układam tak aby widoczne łączenie było pod spodem i zwijam roladę folią przezroczystą(aby krem nie wyciekł). Wkładam do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !