Sposób przygotowania

Ktoś powie: znowu szarlotka? Któż z nas nie ma na nią świetnego, sprawdzonego przepisu? Ja przedstawiam jednak swój. Oceńcie sami...

Jabłka zwykle biorę różne np. połowa Szarej renety (kwaskowa i rozpada się) a połowa np. Ligoli albo Czempionów (słodkie i pozostają w kawałeczkach nawet po uduszeniu). Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub kostkę, skropić sokiem z cytryny. Masło musi być mocno schłodzone a nawet zamrożone. Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek . Mąkę przesiać. Zimne masło ścieram na jarzynowej tarce albo siekam i rozcieram rękami razem z mąką, proszkiem do pieczenia, połową soli, cukrem pudrem, żółtkami i olejkiem zapachowym, skórką cytrynową - trzeba to robić szybko, żeby masło się zbytnio nie ogrzało. Wychodzi z tego masa o raczej sypkiej konsystencji, ale to nic nie szkodzi. Wsypuję całość do torebki i na jakąś godzinkę do zamrażalnika. W tym czasie prażę pokrojone jabłka w garnku dodając cynamon, gałkę i ew. kilka łyżeczek wody i odrobinę cukru - to zależy od słodyczy jabłek [czyli w/g własnego smaku]. Nie rozgotowuję całkiem jabłek, będą się jeszcze piekły. Kiedy jabłka stygną, wyjmuję ciasto z zamrażarki i jego większą część wysypuję na blaszkę [ok.4/5 całości], dociskam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C aż się zrumieni - na kilka minut. Kiedy ciasto się piecze ubijam białka z resztą soli dosypując powoli szklankę cukru . Gdy piana jest już sztywna , dodajemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy. Na zrumienione ciasto wykładam uprażone jabłka, na to pianę i wierzch posypuję resztą ciasta, i do pieca na ok. 30-40 min. W przepisie jest sporo cukru więc do jabłek właściwie go nie dodaję, chociaż u mnie lubią słodkie ciasta . Kiedy wstawimy już całość, z jabłkami i pianą, do piekarnika, trzeba po 15min. zajrzeć czy wierzch się zbytnio nie przyrumienił - w razie czego można przykryć folią aluminiową. Przepis na blaszkę o wym. ok. 25x35cm.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Pyszne są wszystkie szarlotki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    Bardzo apetycznie wygląda. Lubię jak jest dużo jabłek w szarlotce.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    Aż ślinka cieknie... :)
  • 6
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Ala, też tak lubię, u mnie więcej jabłek niż ciasta :-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Szarlotka to najlepsze ciasto na świecie, a Twoje wygląda bardzo smacznie.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewelina_b1

    super wygląda, z chęcią bym ją zjadła
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    wyglada ladnie tez lubie piec szarlotke
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    wyglada ladnie tez lubie piec szarlotke
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Joanna89

    jutro piekę szarlotkę według tego przepisu
  • 1
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Do piany proponuję zamiast budyniu dodać kisiel(wiśniowy lub truskawkowy),efekt murowany,a jak smakuje.Polecam,naprawdę warto wypróbować.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    próbowałam, ale mnie nie smakuje taka - kwestia gustu
  • 3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Każda szarlotka jest dobra, byleby było dużo jabłek.
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to prawda - nie lubię jak jest więcej ciasta niż nadzienia
  • 2
    original
    Opublikowano

    fasola

    jak wiekszosc uwielbiam szarlotki
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Dołączam się do wielbicieli szarlotki:) Niestety ja czasem długo szukam odpowiednich jabłek, bo często są jak na jedno kopyto, czyli są jakieś takie mało smaczne.
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ostatnio robię tylko z odmianą Champion - są słodkie więc dodaję mniej cukru, do tego nie rozpadają się za bardzo a ja lubię kawałki i nie ciemnieją tak jak inne gatunki
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza666

    No tak, tylko w tym jest problem, że np jak jest duży mróz to i targu nie ma, a tylko tam można znaleźć dużo odmian, a w hipermarketach są raczej opisy typu jabłka, ewentualnie kraj pochodzenia...a ja akurat mam ochotę na szarlotkę;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Championy można u mnie kupić także w marketach, poszukaj!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    uwielbiam takie pyszne szarlotki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    Smacznie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    krzycho2

    wow
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    jem te ciasta a potem wyglądam jak prawdziwa pyza
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Justi22

    mmm
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    no nie popisałaś się tutaj kochana pyzo!!!
  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Smaczna_B, nie pisz do mnie "kochana", nie spoufalaj się tak i to na publicznym portalu :)
  • -1
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    a kto by chcial się z tobą spoufalać!!!brrryyyyy, nigdy w życiu
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    no to chociaż w tej kwestii jesteśmy zgodne bo ja z Tobą też nie miałabym ochoty

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !