Sposób przygotowania

Jedną szklankę umytych i drobno posiekanych liści świeżej mięty zalać gorącym syropem z cukru i wody. Zakręcić w słoiku i trzymać około 10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Sprawdzać co jakiś czas, żeby nie zaczęło fermentować. Następnie dolać spirytus i dorzucić wyszorowana , pokrojona w ósemki limonkę. Trzymać razem około 3 tygodni. Zlać przez płótno do butelek. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać więcej soku z limonki albo jeśli mięta była słaba( najbardziej aromatyczna jest w okresie kwitnienia) dolać 1/4 szklanki mocnej herbatki miętowej. Odstawić na przynajmniej na tydzień i gotowe.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super!
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    nie spotkałem się jeszcze z takim likierkiem
  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ciekawe
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Fajnie musi rozgrzewać ,przydał by mi się taki kieliszeczek na rano :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    super przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    zapowiada się fajny likier
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetna naleweczka:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !