Sposób przygotowania

Laskę wanilii kroimi na pół i wybieramy z niej wnętrze (pestki). Laskę wanilii wrzucamy do schłodzonego mleka i pogrzewamy je(nie dopuszczając do wrzenia) , a nastepnie przecedzamy mleko( aby nie było pestek wanilii) i je chłodzimy. Cukier wrzucamy do rondelka, wlewamy troszeczkę wody i palimy na ciemny kolor( aby powstał karmel). Do jajek dodajemy 1 łyżkę cukru i ubijamy na jednolita masę. Naczynka żaroodporne napełnaimy karmelem(i obracamy go, aby równo pokrył ścianki naczynek). Jajka łączymy z mlekiem ubijając do puszystości. Nastepnie do kokilek dodajemy powstałą masę. Kokilki umieszczamy na blaszcze(dolewamy do niej 2 cm warstwę gorącej wody - 2 cm porównując z kokilkami). Pieczemy w 170 C około 45 minut. Upieczony deser trzeba ostudzić i następnie wstawić do lodówki. Podajemy podany przysmak wyjmując deser z kokilek ( dzieki temu karmel z dnia naczynia utworzy sos, który poleje górę deserku).

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Świetny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !