Sposób przygotowania

Powyższe składniki idealnie pasują na tortownicę o średnicy około 23 cm.

W kapieli wodnej rozpuszczam 4 tabliczki czekolady, a gdy ona sie rozpuści dodaje do tego 1,5 kostki margaryny. Czekam, aż składniki się połączą. Żółtka ucieram z połową szklanki cukru. A resztę cukru dodaje do białka i ubijam na sztywna pianę. Nastepnie białko łącze z żółtkami i dodaje rozpuszczoną masę czekoladową. Ciasto przelewam do tortownicy i piekę w 180 C około 20 minut.

Krem: zagotowuje śmietanę i dodaje połamaną czekoladę, a gdy ona się rozpuści odstawiam rondelek z pieca i dodaje likier. Po ostygnięciu ciasta polewam je powyższym kremem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !