Sposób przygotowania

Mąkę, kostkę masła, proszek do pieczenia, 0,5 szklanki cukru posiekać, sól, 1 jajko i żółtko posiekać. Zagnieść dokładnie i odstawić do lodówki na pół godziny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posłodzić 5 łyżkami cukru,dodać cukier waniliowy, skropić cytryną jeśli są bardzo słodkie, wymieszać i odstawić. Ciasto podzielić na dwie prawie równe części. Większą rozwałkować na papierze do pieczenia i włożyć blaszkę (lub jak ktoś woli można użyć jednorazowych blaszek aluminiowych), tak by zakryte było dno i brzegi blaszki. Wycisnąć sok z jabłek. Jabłka rozłożyć równomiernie na blaszce. przykryć warstwą malin. Na wierzch położyć rozwałkowaną porcję ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni dół ciasta, następnie 30 minut górę i dół w temperaturze 170 stopni. Podczas pieczenia ciasto nakłuć.
Po ostygnięciu pomalować lukrem.
Smacznego

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    smaczniutkie
  • 1
    original
    Opublikowano

    suzana

    jakie pyszne!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mala

    musi być pyszne znakomite
  • 2
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Musi być cudowne:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia1

    swietne ciacho!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    bajeczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !