Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natnij skórę na kaczych piersiach w krzyżyk. Posmaruj patelnię łyżką oliwy, połóż piersi skórą do dołu i postaw na ogniu. Smaż 4 minuty. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia skórą do dołu i wstaw do piekarnika. Zlej nadmiar tłuszczu z patelni, wrzuć pokrojone w ćwiartki figi. Smaż 2 minuty, mieszając. Wyjmij i wrzuć do naczynia z kaczką. Na patelnię wrzuć masło, wlej miód i ocet balsamiczny, pogotuj chwilę, mieszając. Upieczoną kaczkę i figi wyjmij z piekarnika, polej wytworzonym sosem, odstaw na 5 minut. Podawaj z purée z ziemniaków z selerem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !