Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką
2 cebule obrać i drobno posiekać (używam do tego robota kuchennego). Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć.
Wątróbkę opłukać, oczyścić i również drobno posiekać – polecam znowu użyć robota kuchennego – idealnie rozdrobni wątróbkę. Dodać do podsmażonej cebuli. Dusić ok. 5-7 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodać musztardę i wymieszać. Odstawić aby farsz przestygł.
Przygotowanie pierzynki z cebuli:
Cebulę (1 1/2 kg) obrać i pokroić w talarki. Lekko podsmażyć na maśle. Cebula ma się tylko zeszklić.
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki obrać, opłukać i przy pomocy łyżeczki wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni. Do wydrążonych ziemniaków nałożyć farsz i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Podlać bulionem i przykryć podsmażoną cebulą. Piec pod przykryciem ok. 1 godziny i 20 minut.
Przed podaniem posypać majerankiem.