Sposób przygotowania

-przygotować farsz z miesa i cebulki , a potem doprawić go bazylią, majerankiem, oregano, solą i pieprzem mielonym
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkęi kurkumę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka ( wyjdzie ok 35 - 40 sztuk )
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać z Gremolatą i skwareczkami z wędzonki .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).
Przepis na Grwemoladę w moich przepisach

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    Ciekawe rady dotyczące mrożenia i odsmażania pierogów :)
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Świetne pierogi!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata77

    O jak pięknie podane, aż ślinka cieknie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !