Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dkg
masło 14 dkg
sól 0,5 łyżeczki
jaja 5 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

W dużym garnku zagotować wodę z masłem i solą. Odstawić z ognia i od razu wsypać całą przesianą mąkę energicznie rozcierając łyżką, aby nie było grudek.
Postawić ponownie garnek na niewielkim ogniu i ucierać. Gdy ciasto przeschnie i będzie odstawać od ścianek naczynia- zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia.
Wówczas wbić jajko i dokładnie, wałkiem do ucierania wetrzeć je w ciasto.
Kolejno wbijać następne jajka uważając aby przed wbiciem następnego, poprzednie było idealnie wymieszane. Blachę posmarować tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Tłuszcz oprószyć mąką. Kłaść małą łyżeczką kulki ciasta lub wyciskać je z tuby w odległości co 5 cm, gdyż bardzo rosną w czasie pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 ) stopni i piec ok. 30 min.
W czasie pieczenia otwierać kilkakrotnie drzwi piekarnika.
Ptysie powinny być lekkie, wyrośnięte i delikatnie zrumienione na jasnozłoty kolor.
Przekrojone można nadziewać różnymi kremami i posypywać cukrem-pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 30.08.2011 23:03
super! a jak pięknie wygląda!
sundaytn 26.05.2011 23:26
pycha
Krzysztof42 10.05.2011 14:37
słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak