Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę i posmarowac musztardą. czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Dokładnie wymeiszać i ostawić na co najmniej 2 godziny.
Potem podsmażyć na odrobinie oleju dodając cebulę pokrojoną w kostkę i dynię- obraną, bez pestek, pokrojoną w kostkę wielkości kawałków mięsa. Wszystko razem dusić ok 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Drobną kaszkę kukurydzianą stopniowo wsypywać do gotującej się, osolonej wody. Cały czas mieszając dodajemy oliwę i starty parmezan. Ciągle mieszamy aż kaszka wchłonie całą wodę- ok 20-30 minut.
Polentę wykładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Rozsmarować równo, tak żeby miała ok 2 cm wysokości. Odstawić do zastygnięcia. Po ok 2 godzinach powinna być bardzo twarda. Wtedy można ją pokroić na dowolne kawałki, ja zrobiłam to za pomocą foremek do ciastek.
Polentę następnie podsmażamy na patelni i podajemy z gulaszem

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Smakowite danie ! Polentę też robię :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !