Sposób przygotowania

Ugotować syrop \"do nitki\" z cukru i wody, dodać miód i jeszcze raz zagotować. Zaparzyć nim sztywno ubitą pianę z białek, ubijając nadal w kąpieli wodnej, czyli na garnku z gorącą wodą, aż masa zacznie się rwać. Wówczas zanurzyć w niej patyczek, a następnie włożyć go do zimnej wody. Gdy po wyjęciu masa da się uformować w gałkę wtedy nugat jest gotowy, a jeśli się rozpływa, trzeba go dalej podgrzewać. Do gotowej masy wsypać dodatki. Masę rozsmarować na opłatkach lub andrutach warstwą o grubości 2-3 cm i przykryć z wierzchu suchym opłatkiem lub andrutem. Nugat lekko obciążyć a po sprasowaniu pokrajać na prostokątne kawałki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !