Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy niwielka ilością letniej wody i posypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min, w ciepłym miejscu.
Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie lub oleju do \"al dente\". Studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, solimy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, wlewamy warzywa z oliwą , starty na grubej tarce ser, zioła, resztę letniej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrabiamy je dokładnie ok. 10 minut, aż będzie odstawać od miski ( ja to robię drewnianą łyżką, uderzając ukośnie). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.U mnie to trwało ok. 45 minut.
Wlewamy ciasto do natłuszczonej keksówki i pozwalamy mu trochę urosnąc, tak z 15-20 minut. Potem wstawiamy je do piekarnika na 175 C na około 40 minut. Gdy patyczek suchy- keks gotowy.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ines

    hmm ciekawe...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    extra taki chlebek
  • 2
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    pycha chlebek :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !