Sposób przygotowania

Cytryny wyszorować, obrać ze skórki(jedną zostawić, pokroić) , pokroić w talarki.
Przełożyć do słoików( o łącznej objętości ok.2.5l)
Cukier równomiernie rozdzielić na słoiki. Spirytus wymieszać z mlekiem, zalać cytryny z cukrem. Słoiki zakręcić, odstawić na 30dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie przelać przez sito, następnie płyn bez cytryn filtrować na sitku przez gazę( tak długo aż twaróg oddzieli się a przesącz będzie miał żółtawą barwę.
Zlać do butelek i pić na zdrowie!

Nalewka jest pracochłonna, ale rewelacyjna w smaku; aksamitna, nie za słodka.
Z powstałego twarogu można zrobić krem lub ciasto.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !