Sposób przygotowania

Całe cytryny zalać w garnku dwoma litrami zimnej wody i odstawić na 24 godziny, żeby cytryny straciły goryczkę. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować ok. 1/2 godziny. Owoce wyjąć, znowu moczyć w lodowatej wodzie 24 godziny, ponownie odcedzić i pokroić w cieniutkie plasterki usuwając pestki. Ugotować syrop z wody i cukru, włożyć do niego plasterki cytryn, smażyć na małym ogniu, aż staną się przeźroczyste. Często potrząsać naczyniem, aby konfitura nie przywarła do dna garnka. Na koniec doprawić likierem, wymieszać. Zamykać w małych słoikach i pasteryzować w piekarniku około 10 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Jak dla mnie rewelacja !
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    Aż mi się kwaśno zrobiło hahaha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    bomba

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !