Sposób przygotowania

POLEWA ORZECHOWA
1 szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych
pół kostki margaryny
2 duże łyżki miodu
1/2 szklanki cukru

PONADTO:
dżem
poncz do nasączenia
dowolna polewa czekoladowa

Ciasto miodowe:

Wszystkie składniki sypkie i margarynę siekamy nożem, dodajemy jajko i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 placki. Każdy pieczemy ok 15 - 20 minut.

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miksując dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 30 minut.

Masa budyniowa:

Odlewamy niepełną szklankę mleka. Resztę gotujemy z margaryną, cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka, stale mieszając.

Polewa orzechowa:

W rondelku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier. Dodajemy pokrojone orzechy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.

Na upieczony miodowy placek wylać polewę orzechową. Na nią wykładamy 1/2 ciepłego budyniu. Następnie jedną stronę biszkoptu smarujemy dżemem i posmarowana stroną kładziemy na budyń. Biszkopt nasączmy lekko ponczem (może być kawa lub cappucino) i ponownie smarujemy biszkopt dżemem. Wykładamy resztę budyniu. Na wierzch kładziemy drugie ciasto miodowe i lekko dociskamy. Wierzch polać polewą czekoladową. Dekorujemy według uznania.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !