Sposób przygotowania

Kulki o bardzo intensywnym, rozgrzewającym smaku.

Płatki owsiane wsypać na blachę i prażyć je w piekarniku w temp. 150˚C aż staną się chrupkie. W czasie prażenia mieszać je. Przestudzić.
Miód roztopić w garnuszku (najlepiej by był z rzepaku lub lipowy).
Do rondla 2 litrowego dodawać po kolei: kakao, roztopiony miód, cynamon, imbir. Gotować to ok. 2 min na małym ogniu. Nie dopuścić do zbyt dużego pienienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Wsypać do masy płatki owsiane i mieszamy, aż cały miód osiądzie na płatkach. Odstawić do przestudzenia, ale nie do wystudzenia. Kulki wielkości orzecha włoskiego najlepiej formuje się z ciepłej masy palcami, gdyż im zimniejsza, tym bardziej stają się twarde i mniej uległa formowaniu. Niestety, palce się kleją, dlatego może sprawiać trudności w formowaniu. Uformowane kulki najlepiej układać na talerzu lub metalowej tacce i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Nie ściskać mocno formowanych kulek, gdyż będą wtedy bardzo twarde.
Najlepsze po kilku godzinach gdy płatki już zmiękną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !