Przepisy świąteczne

Sposób przygotowania

Kawę rozpuszczamy w 1,5 szkl. gorącej wody, studzimy, wlewamy alkohol. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijamy na sztywno pianę z białek, łączymy z serkiem i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm. lub prostokątną formę do ciast dokładnie wykładamy biszkoptami, zanurzając je na moment w kawie z alkoholem. Na spodzie z biszkoptów rozkładamy równą warstwę połowy kremu, przez sitko opruszamy połową kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych kawą ciastek, dalej wykładamy na nich resztę kremu, posypujemy kakao lub wiórkami czekolady, wstawiamy na najchłodniejszą półkę do lodówki na 3-4 h.

Krem możemy przyrządzić bez piany z białek, a zamiast kawy rozpuszczalnej użyć mocnego naparu kawy ziarnistej.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    bardzo je lubię :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    brzmi fajnie!
  • 4
    original
    Opublikowano

    Margo1

    musi być smaczne
  • 3
    original
    Opublikowano

    Margo

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    takie pyszności to bym zjadła
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Czy można beż amareto ???

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !