Sposób przygotowania

Kawę rozpuszczamy w 1,5 szkl. gorącej wody, studzimy, wlewamy alkohol. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijamy na sztywno pianę z białek, łączymy z serkiem i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm. lub prostokątną formę do ciast dokładnie wykładamy biszkoptami, zanurzając je na moment w kawie z alkoholem. Na spodzie z biszkoptów rozkładamy równą warstwę połowy kremu, przez sitko opruszamy połową kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych kawą ciastek, dalej wykładamy na nich resztę kremu, posypujemy kakao lub wiórkami czekolady, wstawiamy na najchłodniejszą półkę do lodówki na 3-4 h.

Krem możemy przyrządzić bez piany z białek, a zamiast kawy rozpuszczalnej użyć mocnego naparu kawy ziarnistej.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !