Przepis i sposób przygotowania na: Sushi mini MAKI z krabem
Listek alg kroimy na pół (zdjęcie). Na 2/3 listka rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). W odległości około 3cm od brzegu układamy paluszek krabowy przekrojony wzdłuż na pół. Po wierzchu kraba smarujemy pastą wasabi. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i dociskając palcami awokado i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).