Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 2 cebule, 15 nieobranych dużych ząbków czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,3 litra wywaru z kurczaka lub ryby, 225 ml wody, 8 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę, szczypta suszonego oregano, 1 świeża posiekana zielona papryczka chili, szczypta mielonego kuminu, pół łyżeczki startej skórki z grejpfruta, pół łyżeczki startej skórki z limonki, pół łyżeczki startej skórki z pomarańczy, sok i pokrojony w kostkę miąższ z 2 limonek, sok z 1 pomarańczy, sok z 1 grejpfruta, sól i pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Jedną nieobraną cebulę przekroić na połowę, a drugą obrać i drobno posiekać. Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, wrzucić połówki cebuli i czosnek i smażyć na średnim ogniu aż zbrązowieją: czosnek powinien być wewnątrz miękki. Czosnek i cebulę zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Rozgrzać olej w rondlu i podsmażyć pozostałą cebulę, aż stanie się miękka. Dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Obrać usmażoną cebulę i czosnek, grubo posiekać i dodać do gotującej się zupy razem z pomidorami, oregano, chili i kuminem. Gotować ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać skórki cytrusów, doprawić solą i pieprzem, gotować dalsze 2 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z miąższem z limonki i sokami z cytrusów. Nałożyć zupę na talerze, ozdobić chipsami tortilla i kolendrą.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    nigdy nie kombinowałam z takimi połączeniami smaków ale chyba najwyższa pora
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    bardzo chętnie skosztowałabym
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    brzmi pysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !