Sposób przygotowania

Mleko podgrzewam, aby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta oraz mleko wrzucam do miksera i na wolnych obrotach mieszam az sie połączą, Przekładam na blat i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie, wtedy smaruję olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1h. Ja dałam do piekarnika na min. temp 50 st.
Ser (gouda lub ementaler) kroje w plastry prostokaty wielksci odpowiedniej do środka pieroga.
Wyrosniete ciasto wyjmuję z miski i zagniatam na balcie posypanym mąką i rozwałkowuję na w miare cienki placek. na brzegu kłade kawałek sera. Peirogi mja byc duze mniej wiecej cos jak nasza dłoń. Warstwe z serem przykrywam ciastem zalepiam koncowki dokładnie zeby ser nie wypłynał wtrkcie pieczenia, odkrawam talerzykiem.
Rozgrzwam olej w głebokiej patelni i wkładam pierogi i smaże na srednim ogniu. Ciasto powinno urosnac i miec pecherze jak np fawroki a ser w srodku sie lekko roztopic. Sa pyszne na cieplo i zimno.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    darus

    ekstra
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Bart

    fajny sposób :):)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !