Sposób przygotowania

Mąkę miesimy z 5 żółtkami, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i ostygniętym roztopionym masełkiem. 1/4 ciasta mrozimy w zamrażalniku ( tak około 1-1,5 h) Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i rozkładamy na blaszkę wcześniej posmarowaną masłem lub margaryną. Na ciasto wykładamy pokrojone w plasterki 1,5 kg jabłek. Jabłka obtaczamy w bułce tartej. Następnie na wierzch trzemy na grubych oczkach zamrożone ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 160 stopni) i po kilku minutkach przekręcamy na 180 stopni. Pieczemy do 60 minut. Po 60 min. wyłączamy piekarnik ale ciasto jeszcze zostawiamy na 10-15 min. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !