Sposób przygotowania

Przygotowywujemy ciasto: Przesypujemy mąkę do dużej miski. Podgrzewamy mleko z masłem, dodajemy rozdrobnione drożdże, całość mieszamy. Nastepnie dodajemy żółtka, solimy, dodajemy kminek i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z ciasta wg życzenia 1 lub 4 kule, przecinamy je na krzyż, posypujemy mąką i odstawiamy na pół godziny do ciepłego miejsca. Przygotowane kule po tym czasie powinny sie zwiększyć 2 razy. Potem jeszcze raz dobrze zagniatamy ciasto, a nastepnie formujemy z niego 1 lub 4 płaskie placki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Smarujemy masłem blachę lub formę do pizzy, przekładamy placki tak, aby krawędzie były zawinięte ok. 1cm w górę. Na oleju szklimy cebulę z pokrojonym boczkiem. Myjemy grzyby, kroimy na drobne kawałki i dusimy z cebulą i boczkiem. Mieszankę grzybową przyprawiamy ziołami. Na ciasto wykładamy pomidory i szynkę, a na nie wlewamy mieszankę grzybową i pokrywamy całość plastrami sera. Pizzę pieczemy ok. 25-30 minut do czasu, aż ser się roztopi.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !