Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Pieczona cielęcina w sosie gorgonzola, odc. 33

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(85)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Mamma mia! Ale pyszne! Marynowana pieczona cielęcina w sosie gorgonzola i szpinakiem. Jeśli lubicie takie danie, musicie zrobić ten przepis. 

·   

Składniki:

Mięso:

górka cielęca 1 sztuka

Marynata do mięsa:

oliwa 50 mililitrów
ocet balsamiczny 15 mililitrów
miód wielokwiatowy 40 mililitrów
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
Tymianek suszony Prymat szczypta
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki

Na sos gorgonzola:

czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 sztuki
pieczarki 2 sztuki
pomidory suszone 3-4 sztuki
masło 1 łyżka
szpinak 250 gramów
wino białe 100 mililitrów
śmietana 12% 4 łyżki
serek kremowy 2 łyżki
ser gorgonzola 100 gramów

Do dekoracji:

bazylia świeża

Do smaku:

Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Żeby mięso było bardziej wyraziste w smaku, przed upieczeniem warto obsmażyć je na patelni. Na patelnię do obsmażania mięsa nie musimy dodawać tłuszczu, ze względu na oliwę, którą mamy już w marynacie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pieczona cielęcina w sosie gorgonzola, odc. 33

Poznając przepis na pieczoną cielęcinę w sosie z gorgonzoli musimy wiedzieć, że jest uzależniający! Połączenie tych wszystkich smaków to prawdziwa poezja. W przepisie znajduje się dużo aromatycznych składników, jak tytułowy ser gorgonzola, a do tego suszone pomidory, musztarda, ocet balsamiczny czy tymianek. 

Mięso:

Do miski wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, miód wielokwiatowy, dodajemy czerwoną paprykę, tymianek i musztardę sarepską. Cielęcinę przekrawamy na pół i wkładamy do marynaty. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso z dwóch stron przez około 2–3 minuty. Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25–30 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy mięso z piekarnika i zostawiamy na 2–3 minuty, by odpoczęło.

Sos gorgonzola:

Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę, pieczarki w kawałki, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski. Do garnka wkładamy masło i roztapiamy, mieszamy. Po kolei wkładamy składniki: czosnek, cebulę, pieczarki, podsmażamy mieszając. Dodajemy szpinak i mieszamy. Podlewamy białym winem, mieszamy. Dodajemy śmietanę, serek śmietankowy i suszone pomidory. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników, mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.

Na talerz nakładamy sos. Mięso przekrawamy i kładziemy na serowy sos. Dekorujemy gałązką świeżej bazylii. 

Cielęcina w sosie sprawdzi się na obiad, przyjęcie czy uroczystą kolację. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak