Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek.Białka ubij na sztywną pianę,dosypując 1/2 cukru i cukier waniliowy.Wymieszaj masę z żółtkami,a następnie połącz z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia.Ciasto rozsmaruj na wyłożonej pergaminem blasze (38x32cm).Piecz 12 min w temp 200°C Śliwki wydryluj,miąższ pokrój w kosteczkę.Wymieszaj ze śliwowicą i 2 łyżkami cukru.Żelatynę zalej niewielką ilością wody,odstaw,aby spęczniała.Zetrzyj skórkę z cytryny,wyciśnij sok.Twaróg utrzyj z resztą cukru,sokiem i skórką z cytrynową,dodaj rozpuszczoną żelatynę i śliwki.Połącz z ubitą na sztywno śmietanką.Ciasto pokrój na 2 placki.Jeden pokryj kremem i przykryj drugim plackiem.Ochładzaj 5 godzin.Pokrój w kwadraty.Oprósz cynamonem i cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !