Sposób przygotowania

Składniki na polewę:
90g czekolady gorzkiej 70%
50g masła
1 łyżka wody
Przygotowanie ciasta:
120g czekolady połamać na kawałki. Włożyć do małego garnka,dodając 2 łyżki wody,rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu lub na parze bez mieszania,zdjąć z ognia, dodać 100g masła:pozostawić aż się rozpuści.
Oddzielić żółtka od białek.Utrzeć żółtka z 120g cukru na puszystą białą masę.Dodać czekoladę rozpuszczoną z masłem, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać po łyżce do masy czekoladowej, mieszając delikatnie.
Wysmarować formę i włożyć do niej ciasto. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 205 C.Ciasto położyć na metalowej siatce i wystudzić.
Zrobić polewę - 90g czekolady włożyć do małego garnka, dodać 1 łyżkę wody, rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu(lub na parze), bez mieszania. Zdjąć z ognia, dodać 50g masla: pozostawic aż się rozpuści. Oblać ciasto. Poczekać aż polewa stwardnieje i ozdobić ciasto smażoną skórką pomaranczową. Skórkę pomarańczową tak rozłożyć, żeby była na każdym kawałku jak będzie ciasto krojone.
Uwaga:
ciasta nie wkładać do lodówki

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !