Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z cukrem, przyprawami i solą. Masło kroimy w drobna kostkę, dodajemy do mąki. Siekamy całość nożem, wlewając porcjami kilka łyżek zimnej wody, tak aby powstała gęsta masa. Z ciasta formujemy kulę, którą chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Po wyjęciu rozwałkujemy na prostokąt. Placek układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wierzch smarujemy białkiem lekko ubitym z zimna wodą i posypujemy obficie płatkami migdałowymi, lekko wgniatając je w ciasto. Kroimy placek na prostokąty wielkości 5x6 cm lekko rozdzielając i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !