Sposób przygotowania

Co do oleju to najlepiej uzyc oleju z pestek wingron, lub kujawskiego lub oliwy z oliwek. Pomidory najlepiej takie mięsite przekroic na pół, ukłożyć na sitach elektrycznej suszarki lub dac do piekarnika i suszyć. Piekarnik nastawiam na temperaturę ok. 90 st. C z termoobiegiem. Chodzi o to, żeby pomidory się suszyły a nie piekły. Blachę wkładam na jedną z niższych pułek, a piekarnik zostawiam lekko otwarty. Suszą się dotąd, aż staną się pomarszczone, Ususzone pomidory można do słoiczków wkładać w połówkach lub pociąć je na paski. Na dno słoiczka daję troche ziół oraz kawałki ząbka czosnku w cieniutkich plasterkach. Wkładam pomidorki i na wierzch znowu zioła i czosnek. Dosypuję szczyptę soli i łyzeczkę octu winnego. Podgrzewam olej i goracym zalewam pomidory. Zakręcam, odwracam w dół i gotowe. Musi oczywiście odstać swoje, żeby nabrało smaku
.. Pomidorki moga wpić troche oleju ale tym sie nie należy przejmowac. Poza tym nie nalezy układac ich scisle bo w oleju pęcznieją.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    długo mogą stać takie pomidory?
  • 0
    original
    Opublikowano

    bernika

    długo ale z reguły u nas znikaja szybko :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna6

    Bardzo lubię,zrobiłam ,pyszne.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    lubię do sałatek
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Takie pomidorki mozna dodac do wielu dan - super!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !