Sposób przygotowania

Cebulę należy obrać z łupinek, następnie pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Grzyby( namoczone poprzedniego dnia) odcisnąć z wody, następnie pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki zemleć maszynką do mielenia mięsa, dodać do nich bułkę tartą, żeby zagęścić farsz i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiać na stolnicę i wyrobić z jajkiem, wodą i solą na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku około 3- 4 cm, nakładać na nie niewielką ilość farszu i składać po przekątnej, brzegi sklejać, następnie połączyć ze sobą dwa rogi trójkąta i zlepić je w uszko. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i wrzucać na nią uszka. Gotować do momentu wypłynięcia na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na durszlak, żeby odciekły z wody. Uszka podawać z barszczem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    do barszczyku bardzo lubię :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    niezastąpione w wigilię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    bardzo lubie z barszczem
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Super do barszczyku
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    takie uszka są pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !